Hvilken størrelsesstandard skal jeg vælge?
Det kan være en jungel å finne rundt i de mange størrelsessystemene og størrelsesstandardene som finnes på markedet. Når du skal kjøpe størrelsesmerker til din egen kolleksjon (eller klær du selv syr), er det viktig at du merker klærne så presist som mulig. Slik at de som skal bruke klærne, lett kan avkode og forstå størrelsen.
I dette blogginnlegget vil vi gjennomgå en rekke av de størrelsesstandardene du finner i Danmark, så du kan velge den riktige.
Centilong-systemer
Centilong-systemer brukes primært til barnestørrelser. Centilong-størrelser baserer størrelsene på barnets lengde/høyde i centimeter. For eksempel vil en størrelse 104 passe til et barn som er omkring 104 cm høyt. Centilong-systemet starter vanligvis rundt størrelse 50 og slutter ved størrelse 182. Dette centilong-systemet hopper 6 cm mellom størrelsene. Systemet brukes til både gutter og jenter. Noen merker lager størrelser som heter 86/92 eller 110/116.
Det finnes også centilong-systemer som hopper 10 cm mellom hver størrelse, så størrelsene heter 80, 90, 100, … 160, 170.
Det finnes også størrelser som tar utgangspunkt i barnets alder, for eksempel str 2-3 mnd, 1 år, 3 år. Denne typen størrelser kan imidlertid være mer diffuse å lese, fordi det kan være stor forskjell på barns størrelse.
Alfabetisk størrelsessystem
Du kjenner helt sikkert det alfabetiske størrelsessystemet. Det er det systemet vi kjenner som XXS, XS, S, M, L, XL, XXL og onesize. Dette størrelsessystemet er mye brukt i vesten og kan utvides med X’er i både små og store størrelser.
Numeriske størrelsessystemer
Numeriske størrelsessystemer angir størrelser basert på tall, som ofte reflekterer spesifikke kroppsmål. Disse systemene varierer mye rundt om i verden og kan inkludere forskjellige mål for bryst, midje, hofter og til og med benlengde. Her er noen av de mest vanlige numeriske størrelsessystemene i klær:
- Europeisk system (EU): Dette systemet er mye brukt i Europa og angir klesstørrelser i hele tall, vanligvis fra 32 til 54 for kvinner og fra 44 til 60 for menn. Størrelsene er basert på kroppens brystmål for menn og bryst, midje og hoftemål for kvinner. Det er imidlertid verdt å vite at samme størrelse i Danmark ofte vil være noe større sammenlignet med en tilsvarende størrelse i Italia eller Frankrike, mens størrelser i Norden og Tyskland er mye sammenfallende.
- Amerikansk system (US): I USA brukes tall som 0, 2, 4, 6 osv. for kvinner, hvor størrelsene gradvis øker. Menns størrelser er oftere basert på kroppsmål i inches, som for eksempel 34, 36, 38, osv., som typisk refererer til midjemål eller brystmål.
- Britisk system (UK): Ligner mye på det amerikanske systemet, men størrelsene kan være nummerert annerledes. For eksempel kan en amerikansk størrelse 4 tilsvare en britisk størrelse 8.
- Internasjonalt jeansstørrelsessystem: Denne typiske angivelsen for jeansstørrelser består av tall som angir midjemål og benlengde i tommer, f.eks. 34/32, hvor det første tallet angir midjemål og det andre benlengden. I tillegg kan størrelsene også ha beskrivelser.
Andre størrelsessystemer
En annen type størrelsessystem er BH-størrelser. BH-størrelser angis typisk med et tall og en bokstav, for eksempel 80A. Tallet refererer til omkretsen målt i cm under brystet, mens bokstaven refererer til brystets størrelse (cup).
Design dine egne størrelsesmerker
Hos Ikast Etiket har vi et stort utvalg av størrelsesmerker på lager i sort/hvitt og hvitt/sort. Men det er også mulig å designe dine egne størrelsesmerker i ønskede fargekombinasjoner og med tekst eller tall etter ønske.
Klærstørrelser kan variere mye – og som forbruker kan det ofte være en jungel å navigere i de mange størrelsessystemene, spesielt fordi en størrelse hos et merke, kan være helt annerledes hos et annet merke. For å gjøre det lettere å gjennomskue størrelser finnes det ISO-standarder, som du kan følge. Du kan lese mer om hvorfor det er en god idé hos Fashion Forum.