Merking av klær på aldershjem
FAQ, NAMNLAPPER FOR KLÄDER

Merking av klær på aldershjem

Hvis du bor på aldershjem eller i en omsorgsbolig, eller hvis du er pårørende, anbefaler vi å merke klær og andre eiendeler. Spesielt klær bør merkes med navn og ev. romnummer.

Omsorgsboliger har ofte felles vaskerier der beboerne deler vaskemaskiner og tørketromler. På aldershjem vaskes gjerne tøyet for beboerne, som ikke har evner eller ressurser til å vaske sitt eget tøy. Uansett situasjon hvordan situasjonen er, unngår du forvirring og forvekslinger hvis klærne er merket med navn. Når klærne er merket med navn, unngår du også dårlig stemning, da det aldri er noen tvil om hvem klærne tilhører.

Den enkleste måten å merke klærne med navn er med navnelapper. Navnelappen er et lite klistremerke som du kan feste til vaskeanvisninger eller labels inni klærne. Det er et mykt og elastisk klistremerke som ikke irriterer huden.

Vasker du ofte på kokevask?

Hvis du har klær som bare vaskes ved 60 grader pluss, bør du vurdere å bruke strykemerker. Strykemerkene er ekstremt holdbare, og det er nesten umulig å fjerne dem når de først er festet til plagget. Du kan plassere strykemerkene nøyaktig der du vil ha dem på plagget, for eksempel bak i nakken eller i bukselinningen.

Sett navnet ditt på håndklær og sengetøy

Det er også lurt å merke håndklær og sengetøy. Til denne typen tekstiler er strykemerker det mest egnede valget. Håndklær og sengetøy vaskes vanligvis alltid på mer enn 60 grader og tørkes ofte i tørketrommel. Det er også enkelt å feste strykemerkene på et diskret sted, for eksempel på vrangen. Med strykemerkene er du heller ikke avhengig av at det er en merkelapp i klærne du kan feste navnelappen i.

Husk å sett navn på det du bruker i fellesområdene

Det er ikke bare klær og tekstiler som bør merkes. Andre personlige eiendeler som tas med til aldershjemmets fellesområder, som mobiltelefoner, briller, hodetelefoner, bøker, spill og andre gjenstander, bør også merkes. Du kan lage dine egne klistremerker hos Ikast Etikett, som du kan designe selv. Du kan også tilpasse størrelsen og formen slik at den passer perfekt til eiendelene dine. Det kan også være lurt å sette på telefonnummer på klistremerkene dine. Da kan andre enkelt kontakte deg hvis eiendelene blir gjenglemt et sted.

Ting du kan sette navn på:

 • Mobiltelefon
 • Ladere
 • PC
 • Strikkepinner
 • Bøker
 • Beholdere for medisiner
 • Luer, capser og hatter
 • Hansker, votter og skjerf
 • Fottøy
 • Spill
 • Drikkeflasker

Bruk ikoner

For eldre mennesker som ikke husker så godt lenger, eller personer med kognitiv funksjonsnedsettelse, kan det være fint å få hjelp til å kjenne igjen tingene sine. For noen kan det være til hjelp å sette en figur på navnelappene, som de lett kan kjenne igjen. Det kan være en god idé for personer som ikke leser så godt, og som forstår symboler bedre. Sørg for at du velger et symbol som betyr noe for vedkommende. Hos Ikast Etikett kan du laste opp dine egne figurer, bilder og ikoner for å få riktig figur på navnelappene dine.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.