Overgangen fra barnehage til skole
FAQ, NAMNLAPPER FOR KLÄDER

Overgangen fra barnehage til skole

En god overgang fra barnehage til skole er viktig for barnets trivsel på skolen. Mange barnehager og skoler jobber sammen for at hvert enkelt barn skal få en god skolestart. Barnehage og skole vil ha fokus på både faglige og sosiale aspekter for å sikre at barna finner seg godt til rette. Som forelder vil du sannsynligvis også bli invitert til informasjonsmøter, hvor du vil få innspill til hvordan du kan hjelpe barnet ditt gjennom overgangen fra barnehage til skole.

Hva det er lurt å ha orden på

Hjemme i familien er det en rekke praktiske ting du kan løse sammen med barnet som en del av et overgangsritual.

  • Skolesekk: Kanskje barnet allerede har en sekk fra barnehagen som fint kan brukes de første årene av skolen hvor han/hun ikke trenger å bære så mange bøker frem og tilbake mellom hjem og skole. Du kan støvsuge eller tørke av sekken med en fuktig klut slik at den er klar til bruk. Det kan også være at posen trenger en ny navnelapp. Hvis barnet ditt trenger en ny ryggsekk, husk at den ikke bør være for stor. Kjøp heller en brukt, slik at du kan bytte sekken igjen når den blir for liten.
  • Drikkeflaske/matboks: Gleden over en ny matboks og vannflaske kan være stor for et barn. La barnet velge ny matboks og vannflaske selv, som han/hun vil glede seg til å ta med på skolen. Hvis du kjøper en nøytral matboks, kan du designe klistremerker selv til å dekorere matboksen med.
  • Pennal: Et pennal er en viktig del av skolestarten og som barnet ikke trengte i barnehagen. Snakk med barnet ditt om hva som skal være i et pennal, for eksempel blyanter, viskelær, tusjer, blyantspisser og linjal. Mens dere snakker om hva innholdet i pennalet skal brukes til, kan dere sette navn på innholdet. Minilapper passer perfekt på blyanter og farger.
  • Finn frem klær og sko: Dagene før første skoledag kan du snakke med barnet om hvilke klær han/hun ønsker å ha på seg. Det kan føles trygt å ha på seg favorittgenseren og de gode buksene når omgivelsene og menneskene er nye.

Sjekk også om det er andre ting barnet trenger til skolestart, som gymtøy, kladdebøker, kalkulator eller PC.

Sett navn i barnets klær

Selv om barnet nå er skolebarn, er det fortsatt lurt å ha navn i barnets klær. Ifølge den danske barnepsykologen Margrehe Brun Hansen hjelper det barnet til å bli mer selvstendig, når han/hun lett kan gjenkjenne sine egne ting. Og selv om barnet ditt vet at jakken hans er «den svarte med de oransje detaljene», er det masse klær på en skole – og mye som ser likt ut. Til å merke klærne med navn kan du bruke både navnelapper og strykemerker. Fordelen med navnelapper er at de må festes til en etikett i klærne, for eksempel en label eller vaskeanvisning. En klar fordel med å strykemerker er at du kan feste dem til alle typer klær som ikke har en merkelapp, for eksempel underbukser og sokker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.