Tips og triks: Lag julepynt med barn
Hvis du skal lage julepynt med ett eller flere små barn, er det lurt å ha en klar plan for hva du skal gjøre før du setter i gang. De fleste barn synes det er gøy å delta i kreative aktiviteter, men det er stor forskjell på hva de faktisk klarer å lage og hvor lenge de orker å sitte stille.
Julepynt med hender og føtter
Det finnes mange søte og morsomme ideer til julepynt hvor dere kan ta utgangspunkt i barnets hender eller føtter. Mange små barn synes det er gøy når man tegner rundt foten eller hånden deres på et papirark, som deretter kan brukes som mal for alt fra juletrær, nisseskjegg og mye mer.
Du finner også mange ideer på nettet med piperensere og ispinner som er enkle å starte med. Fordelen er at det begrenser antall materialer, men barnet kan likevel lage sin egen versjon.
Til slutt kan du sette labels med navn eller navnelapper på de ferdige prosjektene.
Sett rammene og la barnet være kreativt innenfor rammene
For mindre barn kan det være for stort å gape over hvis du legger 30 biter med papp, en stor haug med maler, saks, perler, glitter og mange tusjer på et bord. Noen barn kaster seg kanskje umiddelbart over materialene for å lage julepynt, mens andre klatrer raskt ned fra stolene sine for å leke med biler og dukker. Det kan ofte være en god idé å velge ut noen få ting som dere skal lage sammen. Dere kan for eksempel klippe ut en julesokk eller et hjerte sammen av papp, som barnet kan pynte ved for eksempel å tegne eller lime på vatt. Ved å styre prosessen hjelper du barnet til å se at det kan bli et ferdig produkt av materialene, og barnet blir ferdig med det han/hun har begynt på.
Del aktiviteten inn i mindre aktiviteter:
Ingen sier at det bare skal ta en time på en søndag ettermiddag å lage julepynt. En skogstur eller en tur på stranden sammen, kan være en hyggelig utflukt for å samle inn materialer. En pose full av kongler kan bli til små nisser, mus, engler eller elg som kan pyntes og henges på juletreet eller brukes i juledekorasjoner. Fortell barna at dere skal ut i skogen og samle kongler til julepynt. Når dere kommer hjem, kan dere legge konglene til tørk så de er klare til bruk senere. Det samme prinsippet om å dele aktiviteten opp i flere mindre bolker, gjelder også selv om dere ikke må ut for å samle inn ting. La ting som må tørke, stekes eller som på annen måte tar tid være del 1 av aktiviteten og forklar barnet tydelig at dere nå er ferdig for i dag – og at dere skal fortsette på …dag.
Den siste delen er selvfølgelig å pakke inn den ferdige gaven med flotte til-og-fra-klistremerker eller klistremerker til innpakning.
Se også våre ideer til å lage handlenett med strykemerker.