KREATIV

Inspirasjon til borddekking

Å dekke bordet til en middag eller en fest er mer enn bare å plassere tallerkener og bestikk på bordet. Det er en form for kunst der borddekkingen kan skape en atmosfære. En godt utført borddekking kan gi middagsselskapet stil, eleganse og personlighet.

Det er mange måter å dekke bordet på. Hvordan du dekker bordet avhenger av anledningen og uttrykket du ønsker å oppnå – og ikke minst hva slags fest eller middagsselskap du arrangerer.

Bordet er «fundamentet»

  • Bord: Hvis du har et flott plankebord eller et annet vakkert bord, er det ingen grunn til å legge en duk på det. La i stedet treverket eller bordets materiale være fundamentet i borddekkingen.
  • Duk: En vakker duk kan også være et flott fundament for borddekkingen. Har du mønstrede eller fargerike tallerkener, bør du velge en enkel duk. Hvis du har ensfargede tallerkener, kan du være litt mer dristig når det gjelder duken og velge en mønstret eller fargerik duk.
  • Bordløper: Med en bordløper kan du tilføre litt stemning til bordet, for eksempel med en gul bordløper til påske eller en rød til jul. Bruk bordløperen enten på en duk eller alene.
  • Bordbrikker: Et alternativ til duker og bordløpere er bordbrikker. Du kan få mange forskjellige bordbrikker i flotte materialer.

Tallerkener, glass og bestikk

Det sier seg kanskje selv, men vi skriver det likevel: Husk å sjekke at serviset ikke er skittent eller flekkete. Det er synd med striper og render på vinglassene eller bestikket når du har lagt ned mye arbeid i borddekkingen.

Hvis du vil gjøre borddekkingen ekstra festlig, kan du bruke dekketallerkener. Det er ikke meningen at gjestene skal spise av dekketallerkenene. I klassiske borddekkinger er det ansett som uskikk hvis gjestene er uten tallerken mellom rettene. Du kan finne mange fine dekketallerkener i «gull» eller «sølv» eller velge en stor hvit porselenstallerken.

Papptallerkener med gullprikker kan også være festlig – det trenger ikke alltid være dyrt porselen.

Servietter

Servietter kan virkelig bidra til å løfte borddekkingen. Tilpass tøyserviettene med dine egne labels eller merkelapper. Hvis du ikke har nok tøyservietter til et helt selskap, kan du også kjøpe engangsservietter i en solid kvalitet som er stilige og flotte å dekke bordet med. Du kan brette serviettene og lukke dem med klistremerker til innpakning.

Pynt

Når det gjelder bordpynten, er det mange muligheter for å pynte både opp og ned. Tradisjonelt brukes flotte vaser med blomster og stearinlys som bordpynt. Men man kan også bruke vakre figurer. Husk at det ikke må være så mye pynt på bordet at gjestene ikke får plass. Pynten bør heller ikke være så høy at gjestene ikke kan snakke sammen når de sitter overfor hverandre. Bordkort kan gjerne være en del av pynten. Lag dine egne bordkort med vakre etiketter eller klistremerker til festen.

Ikke glem å servere maten på en vakker måte

Å ha fat og skåler som matcher tallerkenene dine er definitivt prikken over i-en. Husk også vann- eller vinkarafler. Pynt gjerne vannkarafler og flasker med flotte flaskeetiketter med bilder og tekst som passer til festen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.